038 - 453 55 03 info@duursportlab.nl

WAT IS DRY NEEDLING

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren (trigger points) aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Wat zijn Trigger points?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsten, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

Welke klachten kunnen trigger points geven?

– Pijn/stijfheid in een spier; pijn op ‘afstand’
– Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
– Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
– Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
– Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe kunnen we je helpen?

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Hoe vaak moet Dry Needling gedaan worden?

Dat is afhankelijk van je klachten. Meestal is 1 tot 3 keer voldoende voor volledig herstel.

Maak een afspraak

We bekijken samen hoe we je kunnen helpen of adviseren. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig. Wel is het raadzaam om te kijken of je zorgverzekering dit dekt. Mochten we je niet verder kunnen helpen? Dan kennen wij iemand die dat wel kan!

Kom je er niet uit of heb je een vraag? Neem gerust contact op.

Plan je afspraak in