Krijg ik snel blessures als ik ga hardlopen?
Hardlopen is een populaire sport in Nederland, die door ruim 2,4 miljoen Nederlanders wordt beoefend. Het is echter ook een sport die veel blessures veroorzaakt. Jaarlijks ontstaan er 710.000 blessures, waarvan er 220.000 medisch behandeld moeten worden. Hardlopen is daarmee na veldvoetbal de sport met het grootste aantal blessures.

Ook het blessurerisico is groot. De kans op een blessure door hardlopen (6,1 blessures per 1.000 uur sporten) is bijna drie keer zo groot als gemiddeld bij sport (2,1 blessures per 1.000 uur sporten).
Blessures die zo acuut en ernstig zijn dat lopers ermee naar een Spoedeisende Hulp- afdeling gaan, komen relatief weinig voor.

Mannen hebben vaker een blessure dan vrouwen, maar de kans op een blessure lijkt bij vrouwen groter dan bij mannen. Lopers in de leeftijdsgroep 20-34 jaar lijken het kwetsbaarst voor blessures en dan vooral de vrouwelijke lopers in deze leeftijdsgroep. Twee vijfde van de blessures is geleidelijk ontstaan en bijna een derde van de blessures is een herhaling van een oude blessure.

Hardlopers raken vooral geblesseerd aan de knieën en onderbeen (incl. achillespezen). Als oorzaak wordt vaak overbelasting genoemd.

Hoe kunnen we je helpen?
Duursportlab Zwolle kan je helpen blessures te voorkomen en/of te herstellen hiervan. Ons specialisten zijn expert in hardloopblessures, looptechniek en schoeisel. Wij werken samen met goede podotherapeuten. Samen kijken wij naar jouw hulpvraag en maken een plan op maat!

Hoe werkt het?
Tijdens het eerste gesprek luisteren we naar je verhaal en doen we onderzoek. We bespreken dan of en hoe we je kunnen helpen. Na de eerste afspraak weet je dus meteen waar je aan toe bent. Hierna kan Duursportlab de volgende opties bieden:
- Loopanalyse (sportfysiotherapeut en podotherapeut)
- Blessurerisico testen (Spartanova)
- Huidige klachten behandelen (sportfysiotherapie)
- Preventief advies (sportfysiotherapeut)